Jdi na obsah Jdi na menu

                          Dan, Pexeso a Venca na

                                                                     Obrazek

Po loňské návštěvě oblasti Kreutzberk v Českém Středohoří z dílny objevitelů-horolezců z oddílu HORCE (Roudnice n.L.) navštěvujeme další jimi zpřístupněnou 30m vysokou skálu, zvanou příznačně podle jejich abnormálního výskytu - Mravenec nedaleko obce Libochovany.

Obrazek

Jedná se o bývalý lom na ortorulu se severní orientací s dlouhými solidně zajištěnými 11cestami. Jediné, co se dá stavitelům cest vytknout jsou krátké řetězy na konci výstupů, jinak okolí stěny působí až romantickým dojmem se zpevněnými přístupy k nástupům cest a s odpočinkovým zázemím s několika ohništi i originálním WC. Pod vrcholem ve spáře je umístěna vrcholovka, kde tvoříme teprve třetí zápis do knížky, protože odtajnění oblasti proběhlo 15.května letošního roku. Po cestě autem z Prahy pomocí navigace(ne úplně ideálně) parkujeme u fotbalového hřiště (GPS N50 33.794 E14 02.539) a poté přicházíme podle plánku bez komplikací za 20 minut ke stěně.

Obrazek

První dojem je opravdu impozantní a je zajímavé, že takováto skála nebyla odhalena už dříve. Než dokončíme první cestu s "mravenčím" názvem Střevlík Masorád na čekané přicházejí další lezci a je nám najednou ve stěně těsno. Sympatický je lezecký průvodce, který je ke stažení na webu, kde je o sportovně lezecké oblasti Mravenec úplně vše, včetně i informacích o boulderingu v okolí. Kout cesty Šplh na pampelišku ráno trochu rosil, ale jinak stěna byla v suchu, takže pohodové lezení, ale hlavně že nedošlo k avizované změně počasí.

Obrazek

Lezení je převážně po lištách a rajbasech a sportovní jištění pomocí lepených borháků, takže stačí jen expresky a chuť něco zdolat. Jako správní návštěvníci z daleka jsme přišli první a jako poslední stěnu opustili a ještě stihli dole na hřišti něco piva i klobásek. Příjemné lezení tady a málo kousavých mravenců přeje všem lezecká frakce H.K.Stáří Praha. 

                                                                                                                           zapsal  VencaObrazek

 

Náhledy fotografií ze složky Mravenec 2010

Komentáře

Přehled komentářů

Dan - mravenec

Moc pěkná oblast, která stojí určitě za návštěvu !! Jen škoda, že je skála situována na sever a ten den to fakt klouzalo.