Jdi na obsah Jdi na menu

  Prvnímu lezení roku 2022 předcházelo komorní poslední slanění ve Vinoři na Silvestra roku 2021 a příjemné nezimní počasí láká k nějaké té outdoorové aktivitě. Tak kam vyrazit?

dsc_9153.jpg

    A jelikož máme nejblíže k naší oddílové skalce, tak byl výběr jednoznačný. Na Boží hod vánoční zde už tradičně pořádá setkání(po 13té) Petr Jandík + Hory info a jim to počasí ukázalo tu zimní atmosféru(sníh a mokro), ale první den magického roku 2022 to bylo jarní a příjemné(sucho a teploty kolem 13°C). Výjezd z Prahy se trochu opozdil a tak nám letos tradiční Hore Zdar 2022 unikl. No nic, není důležité zvítězit, ale hlavní je se zúčastnit a to se povedlo! Parkoviště u fotbalového hřiště v Pikovicích bylo docela solidně zaplněno a překvapivě nás čekalo zaplacení 50Kč parkovného. I sluníčko se objevilo, teploty jarní a v okolních dřevěných příbytcích se zdála účast tomu odpovídající. Cestou podél Sázavy bylo vidět i čilou aktivitu krtků a divokých prasat na zelených paloucích před chatami, ale toto je tady k vidění každý rok. Přístupový řetěž stále pevně drží a příjemně zkracuje lezcům cestu k nástupům pod Jehlu. V base campu na balvanu, kde je informační cedule s prúvodcem jsme objevili tornu i se zajímavým obsahem, kterou zde asi omylem zanechali nějací předcházející návštěvníci.

img_20220101_131523.jpg

    Ve východní strži, kde jsme kdysi brigádnicky vytvořili přístup pomocí schodů se nachází kamenné suťovisko po kterém je docela nesnadná cesta nahoru ke kolejím. Po zdolání nás čekalo překvapení v podobě vybudované kamenné zídky s ochranným drátěným pletivem a mohutné zábradlí u železniční tratě. Už dole v bivaku jsem si všiml viditelné cesty západní strži vzhůru zakončené výlezem ke kolejím, který by jen potřeboval krátké zajištění.

img_20220101_131956.jpg

     Uvažuji o vytvoření nové přístupovky tímto směrem a použít prostředky(grant) ČHS k uskutečnění tohoto záměru. Náhorní cesta(normálka) se už pár let od odlepení většího bloku při nástupu nemění a i letos posloužila k pohodovému sólovému zdolání vrcholu Jehly. Nahoře na nás ve vrcholové knížce čekal druhý letošní zápis, děravý vrcholový kříž a překvapivě velké množství magnézia rozprášeného po vrcholku. Nerozumím, možná v létě na Anorganickém rendez vouz, ale v prosinci na lehce dosažitelném vrcholu?

dsc_9194.jpg

    Slanění proběhlo nadvakrát poprvé V.stěnou a poté spodní částí údolky a pak už jen petarda nad navigací, kterou jsme možná trochu narušili klidnou atmosféru chatařům kolem Sázavy, ale Vojta mě ukecal. Příjemně strávený den a další pozitivní motivace do nadcházejících aktivit letošního roku. Možná bude uskutečněno i tradiční novoroční setkání na Holém vrchu.

                                                                                                                                    aktéři akce Venca a Vojta, dělící 55let

 

Náhledy fotografií ze složky 1slanění na Jehle 2022

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář