Jdi na obsah Jdi na menu

Ždárské studánky

  Ždár(629m) u Rokycan je v horolezeckém povědomí znám jako lezecká oblast s mohutnou Vyhlídkovou stěnou(masiv 30m vysoký) a skalkami Velkým a Malým Oltář.

panorama z vrcholu

Jde o buližníkové skály(kolem 70cest), odjištěné fixními skobami, borháky i nýty, kterou jsme dříve už také navštívili a lezení je povoleno jen organizovaným horolezcům v období 1.7 - 30.11. neomezeně a v době 1.12 - 31.12 od 8-17 hodin.
   Svahy Ždáru se zvedají nad okolní terén o 200 výškových metrů, zvláště na severní straně a tvoří mohutné skalní terasy, suťová pole se vzácnou květenou a vrcholová partie je chráněnou přírodní rezervací se zbytky pravěkého hradiště. Přes zalesněný kopec s dalekými rozhledy prochází červená a žlutá turistická značka a místo patří k vyhledávaným turistickým cílům. Tento příspěvek je dalším pokračováním mých putování po Brdech navazujících na článek "Tajemné Brdy detailnějším pohledem". Cílem dnešního putování bylo navštívit(odlovit) deset lesních studánek, které zde byly upraveny rokycanskou obcí v roce 2010 a poblíž každé z nich bylo zřízeno kryté sezení se stolem a lavicemi.

trasa s kešemi

Base camp(parking auta) jsme založili u obce Pavlovsko a okruhem dlouhým kolem 14km jsme navštívili většinu studánek a odlovili celkem 11keší. Zajímavá až tajemná je historie zdejšího osídlení, neboť se zde našlo jen minimum archeologických nálezů. Co se týče vrcholového hradiště, ví se především to, že šlo o předkeltské osídlení, z pozdní doby bronzové s možným přesahem do doby halštatské. Vnitřní valy, zachovalé v délce 240 m, obklopují hradiště ze tří stran, čtvrtou tvoří skalní sráz. Vymezení této vnitřní části se někdy přezdívá „zahrádka“. Vnější linie valů (dlouhá 660 m) vede lesem, je nižší a není už příliš zachovalá. Celková plocha hradiště zabírá asi 24 ha.

dsc_7899.jpg

 Nedostatek vědecky ověřitelných údajů však doplňují lidové báje a pověsti, které se k tomuto místu vztahují. Podle jedné z pověstí se na Žďáru nachází kámen, pod nímž je umístěn poklad a mezi bytosti, které na Žďáru možná potkáte, patří černý pes, hvízdající had nebo vousatý mužík v zeleném oblečení.

 Vrch Žďár vás v každém případě okouzlí, i kdybyste tu potkali jen čarovně pokroucené či lišejníkem obrostlé stromy, kamenná moře s čepicemi z mechu, nebo ze skalní vyhlídky zachytili volání okolních lesů. Můžu všem doporučit návštěvu tohoto krásného místa s pohanskými kořeny  v každém ročním období.

                                                                                                                                zapsal Venca Obrazeks Aničkou a Vojtou

 

Náhledy fotografií ze složky Ždár 2014

Komentáře

Přehled komentářů

Venca s Vojtou - Dokončená mise Ždárské studánky

Dnes (27.10.2014) odloveno 10-studánek + bonusovka, celkově už 42keší na Brdech a nárok na Brdy Challenge-Silver.