Jdi na obsah Jdi na menu

         Oblast údolí Doubravy je chráněnou přírodní rezervací v CHKO Železné hory, nacházející se asi 3km severovýchodně od Chotěboře a ve vzdálenosti od Prahy přes Úvaly, Kolín, Čáslav a Chotěboř asi 120km. Kaňonovité zalesněné údolí vytvořené říčkou Doubravou, plné skalních věží(biotitické až dvojslídné, místy migmatizované ortoruly), vodopádů, peřejí a obřích hrnců začíná pod žel.stanicí v Bílku a končí u bývalého Horního Mlýna.

dsc_1615.jpg

 Prochází tudy 4,5km dlouhá naučná stezka(červená turistická značka) překonávájící výškový rozdíl asi 85m a kdy vhodnější je směr pochodu proti proudu říčky od lávky pod Sokolohradem do Bílku. Nedaleko lávky na levém břehu se nachází skalní věž "Čertův stolek" s rozsáhlým kamenným mořem a na druhém břehu nejvyšší skála v údolí "Sokolohrad" s pěknou vyhlídkou na skalním ostrohu, která má kolem 40metrů.

dsc_1621.jpg

 Zde jsme v srpnu 2002 s Andrejem a Andrejou lezli na Hradní Stěně (SC, Lišák, Nota bene..) a dále proti proudu na Velkým hrádku cesty "Diretisima" a "Cestu šumící vody" a pamatuji si, že zdejší klasifikace obtížnosti výstupů se nám zdála dosti tvrdá. I zde je vidět na skalách pozitivní změna v zajištění cest, kdy dřívější nenormované malé kroužky jsou nahrazovány lepenými borháky. Zajímavou částí údolí je 200metrů dlouhá a 4metry úzká nepřístupná soutěska zvaná Koryto s vodopády a tůněmi, která musí být i v zimě, kdy to všechno zmrzne a vytvoří se ledové království, úchvatná.

dsc_1626.jpg

 Už samozřejmostí při těchto akcích je, že v blízkosti jsou nalezeny zajímavé keše a přes ně poznávána i okolní krajina, ale prvotním impulsem k návštěvě této lokality byla pozvánka známého na výstavu fotografií do penzionu Bílek a tak se spojilo více mojich aktivit k výjezdu do této českomoravskovrchovinové lezecké oblasti.

                                                                                                                                                 doporučují    A + V   Obrazek

 

Náhledy fotografií ze složky Údolí Doubravy 2013