Jdi na obsah Jdi na menu

Tajemné brdské hřebeny.

                     Brdy detailnějším pohledem.

  Tímto příspěvkem navazuji na loňský článek Brdy 800, v kterém popisuji můj cíl pokořit na kole brdské vrcholy přesahující nadmořskou výšku 800m. Nadvakrát se podařilo, ale po obdržení překrásné knihy Tajemství brdských vrcholů díl I. a II. jsem se dočetl, že brdských vrcholů tzv."Osmistovek" je počtem 14 tj. přesně jako těch nejvyšších světových "osmitisícovek". Krásná analogie! Při počítání autoři publikace vycházeli z minulosti, kdy samostatné vrcholy(vedlejší vrcholy) měly své vlastní jméno a tak mě dodatečně čeká ještě Bohutínský vrch(843m, jižní předvrchol Toku), Jánský vrch (834m), Jordán (826m, dvouvrchol) a Dlouhý kámen (825m, severní výběžek Toku). A kdo by chtěl navštívit všechny vrcholy "sedmistovkové", tak má před sebou dalších 46 brdských vrcholů. Kolo je ideální prostředek k poznání mohutnosti a rozložitosti Brdské vrchoviny, která je jediným pohořím ve Středních Čechách. Střední Brdy jsou doposud součástí vojenského újezdu Brdy a tak pozor na omezení pohybu při jejich návštěvách, ale kdo chce poznat Brdy hlouběji, musí sesednout z kola a projít krajinu pěšky ve všech ročních obdobích.

dsc_5927.jpg

 Pro turisty je zde v části Hřebeny a Jižní Brdy dostatek značených turistických tras. Ten, kdo chce poznat detaily, ale musí mimo značené trasy, na lesní pěšinky a do hůře přístupných terénů Brd a tam nachází to kouzlo krajiny o kterých tak zajímavě píše místní znalec Jan Čáka; geolog, klimatolog a hlavně popularizátor vědy Václav Cílek a další autoři... Kdo hledá a má tu správnou motivaci poznávání, tak určitě přijde na ta správná místa o kterých se moc nepíše, nejenom z důvodů ochrany přírody. Jedním z mých vodítek je geocaching(Brdy Challenge), který dává inspiraci k návštěvám zajímavých míst i v zakázaném vojenském pásmu.

dsc_5923.jpg

 Dnešní prvomájovou návštěvu začínáme kousek za Dobříší(silnice 114 směr Hostomice) v sedle hlavního hřebenu Brd na červené turistické značce, kde jsme s Kamzíkem (27.11.1999) začínali cyklohřebenovku severovýchodním směrem ku Praze. Stoupáme ze sedla hřebenem k starobylému hradišti původním bukovo-dubovým lesem k vrcholové kamenné mohyle Hradce(628m), kde stával v minulosti i dřevěný kříž. Nacházíme se v PR Hradec, chránící původní listnaté porosty s pěknými výhledy na Dobříš a blízké okolí. Další putování(keškování) nás zavádí na západní stranu od sedla strmým skalnatým hřebenem, kam zavítá jen málokdo. Míjíme studánku pod Studeným vrchem s pitnou vodou(ověřeno rozbory) a pokračujem kolem míst, kde probíhala v minulosti těžba železné rudy(dodnes patrné haldičky vytěžené zeminy) k Studenému vrchu(660m), kde stojí zajímavá sedmiboká kamenná rozhledna s výškou 17,5m. Tady je už turistický ruch větší a potkáváme zadýchané cyklisty, tradiční turisty, keškaře, pejskaře i rodinné výletníky. Původním projektem rozhledny byla významná zeměměřičská věž v síti trigonometrických bodů(JTS) na našem území, má 6poschodí a na vrchol vedou dřevěné schodiště žebříkového typu. Vstupné je dobrovolné, občerstvení v místě a s příjemným posezením u ohně a nabídkou opečených klobásek a buřtů. Za optimálních podmínek lze dohlédnout na šumavský Boubín, Ještěd, Sněžku, krušnohorský Klínovec nebo na chladicí věže temelínské elektrárny. Nám se podařilo identifikovat Třemošnou nad Příbramí, hřebeny Brda, Toku a blízký Plešivec se známými horolezeckými útvary Hadí Královny. Ideální dopolední počasí na brdské toulání a ideální světlo na focení se rychle vytratilo a odradilo nás od přejezdu k Jincům a k návštěvě veřejnosti nepřístupným Jineckým hřebenům s vrcholem Koníček a horolezeckým útvarem zvaným Komín s vrcholovou knížkou.

trasa-hradec.jpg

 Ne nadarmo se říká, že zakázané ovoce chutná nejvíce a tak příští návštěva Brd budou např. vojenské pozorovatelny(jsou tam i archivované funkční keše) na Jineckých hřebenech.

                                                                                                                                           zapsal Venca Obrazeks Aničkou

 

Náhledy fotografií ze složky Brdské hřebeny 2014