Jdi na obsah Jdi na menu

Jděte do Prčic!

  Na začátek se omlouvám všem, které nějakým způsobem urazil nadpis tohoto příspěvku, ale nepřesně to pochopili. Ve svém životě by si měl každý vyzkoušet a užít co nejvíce v rámci svých možností trávení svého volného času a návštěvu "Českého Merána", jak se obec Sedlec-Prčice také nazývá, vřele všem doporučuji v podobě tohoto pochodu. Stručně o historii popisované akce. První pochodnící(469 recesistů) se do malebné středočeské krajiny vydali 17.dubna 1966 a za první ročníky se dávala v cíli stužka. První botička - škrpál byla kovová a v roce 1973 si ji odneslo 9471 pochodníků, plastová botička byla poprvé předávána na 12.ročníku v roce 1977. Dalším suvenýrem byla už i kovová ryba, obtisk, textilní erb, textilní bota, kovový odznak a plastový štít. Nejvíce účastníků bylo v roce 1981 a to 35732 lidí a nejvíce tras v roce 1984 (24). Na začátku 90.let počet účastníků rapidně poklesl, ale letošní slunečné počasí přivítalo podle pořadatelů už přes 20000 pochodníků.

p1180541.jpg

  Moje osobní účast na pochodu čítá 13 plastových botiček a začala v roce 1996. Snažil jsem se každý rok měnit místa startů, ale došel jsem k délce pěšího pochodu 40km, a pak začal místa startů opakovat. Po zařazení cyklo-tras pořadatelem jsem začal tzv.jezdit pochod na kole. Po absolvování tras z Milevska, Tábora byla na řadě nejdelší trasa, podle které je tento pochod pojmenován tj. Praha-Prčice a té jsem se letos zůčastnil. Start (8.30-9.30) je na metru stanice Opatov (pěší se jde z Hájů) a překvapila mne ohromná fronta kolařů k registraci, která narušovala pohyb lidí ve vestibulu stanice metra. V 10h, po zaplacení startovného (30Kč) a obdržení mapy tras, nic nebránilo vystartovat. Důležité bylo, jelikož jsem poprvé jel(šel) bez své polovičky, nasazení optimálního rovnoměrného tempa a nenechání se strhnout jízdou mladších cyklistů, kteří upřednostňují styl nasazení vysokého časovkářského tempa, spojeného s častými zastávkami, kdy jsem je většinou poté dojížděl. Já zastavoval jen v kontrolních punktech - tajná kontrola ve Štiříně(22km), Týnec n.S(35km), Neveklov(48km) a Kosova Hora(62km), vyfasoval razítko, něco málo pojedl, vydýchal a pokračoval k cíli na Vítkovo náměstí v Prčicích. Náměstí absolvovalo na podzim 2010 celkovou rekonstrukcí, nehezky revitalizací, svého vzhledu v duchu současnosti a první můj dojem(vloni jsem ležel na Bulovce a ředil krev heparinem) je méně zelené a má více opracovaného luxusního kamene. Na přiložených dokumentačních fotografiích nejsem a jsou vytvořeny pomocí letitého mobilu s rozlišením dnes už podprůměrných 2Mpx, takže žádám schovívavost v kritice jejich kvality.

dsc00049.jpg

 Pro úplnost ještě dodávám, že zpáteční cestu jsem už neabsolvoval na kole a ani v jiném hromadném dopravním prostředku. Oficiální trasa podle pořadatelů měla 76km, já najel včetně pár kilometrů na start o něco více a potřeboval i s přestávkami něco kolem 5h. Moje cyklistická vytrvalost letos nic moc(najeto jen 400km), ale ve zvlněném terénu bez extrémních kopců středočeské pahorkatiny se tato trasa dá celkem v pohodě absolvovat. Takže na závěr doporučuji nejen bikařům z našeho klubu ještě jednou s malou obměnou: Jeďte si to, jako já, úžít do Prčic!

                                                                                                                                                               Venca Obrazek

 

Náhledy fotografií ze složky Praha Prčice 2012 na kole

Komentáře

Přehled komentářů

Venca - Cyklisté na pěším pochodu?

Doplňuji informací, že letošní 47.ročník pochodu byl počtem 21018 účastníků nejpočetnější za posledních 27 let. Podle pořadatele tj. KČT vyrazilo do Prčic také 1465 cyklistů, ale někteří se botičky z důvodu nedodržení své trasy nedočkali.