Jdi na obsah Jdi na menu

                     Kotýz  10.2.2008
 Původně jsme měli v úmyslu navštívit úplně jinou oblast a to Sv.Jan pod Skalou, konkrétně vícedélkovou Křížovou cestu ve stěně pod křížem přes velkou jeskyni. 

Obrazek

Zastavil nás zákaz lezení v období XII - VII a tak se hledalo náhradní řešení a zvítězil Kotýz před Plotnou na Srbsku. Já zde osobně lezl před 19léty a poté zde bylo lezení zakázané a v současné době je stávající jištění cest (zač.80let) přejisťováno podle nových technologických postupů Frantou Algenou. Počasí mělo být slunečné a jižní úbočí ideálně situované a tak po dvou menších bloudění jsme konečně zakotvili pod stěnami.

Obrazek

 Předem musím říct, že helma zde je skoro nutností, protože lámavost místního materiálu (devonský vápenec) je značná a hlavně jističi měli co dělat při ubíhaní před padajícím kamením. Je to dáno tím, že místní cesty nejsou olezené. Nově přejištěných cest borháky se slaňovacími řetězy je asi 5 a cesty -  A proč, Krakonošova zahrádka, Cirhoza, Pilíř Keltů (levý) jsme vylezli.

 Obrazek

Nevím, jestli se sem budem často vracet, asi ne, ale jako zkušenost to bylo dobré a praktická konfrontace s pevně držícími chyty z umělých stěn je nutná. Na začátek února, kdy by člověk čekal spíše zimní podmínky to byla pěkná akce lezecké frakce klubu.

 

                                                                                                                                                          zapsal  Venca Obrazek

 

Náhledy fotografií ze složky Kotýz 2008

Komentáře

Přehled komentářů

Jarda - Sluníčko vás vylákalo?

Tak se dívám a nevěřím svým očím. Naše lezecká frakce se vydala na přírodní kámen i když vedoucí mi tvrdil, že se spíše uchýlí do tepla na umělou stěnu. Jak je vidět slunečné paprsky vás zlákali a mé doporučení, aby jste se vydali do přírody na skutečný šutr, že bude pěkné a slunné počasí, jste si vzali k srdci. Ahoj. Jarda.

Andrej - Myslím,

že zajedem. Franto, zdraví tě Andrej. Vylepší ty lámačky a těším se na bytelné cesty. Na Lezci o teto oblasti není zmínka. Nechceš tam tu ji zaevidovat. aŠ.

Venca - Jen tak dál

No vida, kdo to všechno u nás čte! To se mně ulevilo s tím omezením, už jsem ten článek chtěl stáhnout, abych nikoho nedráždil. Nesmíš taky všemu věřit Franto, my dost kecáme a určitě na ty nově vámi odjištěný cesty se na Kotýz určitě vypravíme. Ono těch vápencovejch skal zase v okolí Prahy tolik není.

F. A. Mezera - Omezení...

Do konce února povoleno a pak zasejc od července. Tento týden tam zase jedeme něco vylepšit v rámci oddílové akce. Škoda, že už tam nikdy nezajedete. Ha, ha. Mohli jste konečně něco bytelnýho vylejzt. A.

Venca - Zdravice dalšímu PC závislákovi.

Pexeso, vítej mezi námi přispěvovateli na klubových stránkách, konečně jsme kompletní ve frakci.

pexeso - kotýz

Byla to dobrá zkušenost a vrátilo nás to do reálu skutečných skal.

Andrej - Psst...

nikomu to neříkej. aŠ.

Venca - Omezení lezení na Kotýzu (I-VI)

Tak mám takové nepříjemné tušení, že jsme tam v únoru neměli co dělat!