Jdi na obsah Jdi na menu

   Přidávám na naše stránky krátký report z Valné hromady ČHS 2018, která se konala v sobotu 24.března v Praze na Strahově a náš horolezecký oddíl Stáří Praha jsem zde zastupoval. Celkově bylo přítomno nebo zastoupeno přes 31% členů svazu s hlasovacím právem (základna má 16440 členů a 391 oddílů) a byli jsme tudíž usnášenischopní. Minimem přítomných je 20% hlasů tj,3288 členů. Jednání zahájil předseda ČHS Jan Bloudek, které poté předal řízení Petru Reschovi, který byl zvolen předsedajícím.

dsc_9128.jpg

  Letošní Valná hromada nebyla volební, ale přesto se zde projednávalo několik zásadních bodů - novela stanov, nová koncepce sportovního lezení navržená skupinou Česká sportovní lezení (ČSL).... Nebudu se rozepisovat o jednotlivých bodech programu, jako je výroční zpráva za rok 2017, plnění usnesení VH ČHS 2017, zpráva Revizní komise(Martin Mašát), hospodaření v minulém roce(Martin Veselý), vystoupení předsedů odborných komisí..., protože toto vše je podrobně zaznamenáno na stránkách ČHS(pěkná prezentace), lezci a horyinfo.

dsc_9104.jpg

  Příjemnou změnou oproti minulým hromadám byl nový způsob hlasování(registrace) pomocí elektronických karet, který dával okamžité výsledky po hlasování. Účastníci Valné hromady schválili rozpočet ČHS na letošní rok v celkové výši 18 800 000Kč a schválena byla po velké diskuzi i navržená změna Stanov ČHS, s tím, že změna týkající se práv členů mladších osmnácti let byla schválena podmíněně, pouze na dva roky, s úkolem předložit 6měsíců před Valnou hromadou v roce 2020 návrh optimálního řešení této záležítosti.

dsc_9121.jpg

   V diskuzi představili své postoje a záměry zástupci spolku ČSL.

dsc_9124.jpg

  Jiří Oliva a Jan Zozulák a jejich vize sportovního lezení v souvislostech k horosvazu v grafické podobě.

dsc_9148.jpg

  Současně předložili k hlasování návrh na vytvoření pracovní skupiny, jejímž úkolem by měla být analýza situace ve sportovním lezení a vytvoření návrhu, který by umožnil, prostřednictvím pobočného spolku ČHS, změnou obsazování komise soutěžního lezení či jiným způsobem, osamostatnit sportovního lezení a tím umožnit jeho rozvoj. Návrh byl po poměrně rozsáhlé diskusi s řadou pozměňovacích návrhů zamítnut. 

dsc_9125.jpg

  Na valné hromadě vystoupil a diskutoval i Pavel Blažek, manažer Adama Ondry, který, jak se ke konci VH ukázalo, není členem ČHS, neměl ničí plnou moc a tudíž nikoho nezastupoval.

   Na úplný závěr příspěvku konstatuji, že to dnes skončilo po 15hod. odhlasováním závěřečného usnesení a z mého pohledu rozumným koncem a zachováním svornosti mezi všemi lezeckými i alpinistickými disciplínami. Pro náš oddíl jsem obdržel ročenku ČHS 2017(25ks).

dsc_9117.jpg

   Když se na ty sedmimístná čísla člověk kouká, tak jde už v tom našem sportu o dost velké peníze.

                                                                                                                                  zaznamenal  Venca Obrazek

 

Náhledy fotografií ze složky VH ČHS 2018