Jdi na obsah Jdi na menu

                         Úraz na Branických skalách
   Při lezení na vápencových skalách Branických skal v sektoru Levá plotna jsou všechny výstupy skoro všechny ve svislicích, takže nemůže dojít k něčemu takovému co se stalo a co bych chtěl v tomto příspěvku popsat a analyzovat. Náš příběh začíná na horní plotně, kdy po rozlezení a přesunu do části Převisy pokračuje výstupem Rubikova cesta 5- (UIAA).

dsc_3178w.jpg

   Výstup je kvalitně odjištěn borháky, nýty a nahoře končí slaňovacím řetězem. Po bezpečném zdolání této délky se nahoře protáhlo lano slaňovací mailonkou a začalo spouštění po linii výstupu s vycvakávání postupového jištění. Při dosažení posledního(z pohledu výstupu prvního) jištění došlo k pendlu, kdy prvolezec vytrhl jistícího a oba odkráčeli do stěny, kdy ten níže po docela dlouhé dráze narazil do stěny jeskyně při úpatí převisů.    Průser jako hrom!!! Naraz hlavou a silné krvacení.

dsc_3182w.jpg

   Ke slovu přišla mobilní aplikace Záchranka, došlo k rychlému navázání spojení s identifikací místa podle sloupu el.osvětlení a za pár minut přijíždí žluto-červený mercedes pražské záchranky parkem pod skalami k místu činu a následná péče je už v rukou profesionálů.

dsc_3165w.jpg

  Ne nadarmo se říká, že horolezectví je nebezpečná aktivita, ale konec dobrý, všechno dobré a těch deset stehů na hlavě se rychle zahojilo a už se zase leze!

P.S. Následuje krátké poučení - nápravná opatření spočívají v pořízení helmy, hrudního úvazku a chyby shledány v nevytvoření štandu před samotným lezením a prvolezec byl spouštěn šikmo cestou výstupu.

 

Náhledy fotografií ze složky Nehoda na Branických skalách