Jdi na obsah Jdi na menu

                Černá skála u Řevnic, aneb "rostou jak houby po dešti"!
  V názvu příspěvku uvedu přirovnání na pravou míru, že se nejedná o mykologii, ale o nové skalní oblasti v okolí Prahy. Marťas, Algena,.... v minulém roce otevřeli v Českém krasu vápencovou lezeckou lokalitu Solvayovy lomy a letos znovuobjevili Černou skálu u Řevnic, kterou jsem kdysi v pravěku(2/1989) jednou navštívil a něco málo s Dudym tenkrát vylezl (SC, Teploměr?..).

dsc_0015.jpg

  Je vidět, že něco nového se na lezení stále v okolí Prahy nachází, ale brzy nám doslova dojde materiál. Skála se nachází na levém břehu Berounky, přijezd přes menší most z Řevnic a hned za ním vlevo cestou(ul.Karlštejnská) asi 750m na smyčku, kde se dá zaparkovat(GPS N49.9193228, E14.2229042) a odtud krátce pěšinou ke skále. Dojde se k Jižní stěně(Řevnická) vysoké 28m rozdělené na části převis, pilíř, plotny a les. Pod stěnou je ohniště, místo na odpadky a upravená zemina u nástupů působící sympaticky.dsc_0019.jpg

   Výstupy(30cest) převážně sportovního charakteru(jen pár cest od M.Pletánka k dojištění vlastními prostředky) jsou dobře zajištěny borháky, nahoře slaňovací mailonky a některé mají i slaňovací řetězy. Za rohem se nachází Západní stěna(20cest) tzv.Karlštejnská s částí lom(těžší cesty až do 8UIAA) a terasa s lehčími cestami od 3. Návštěvnost i díky pěknému počasí, zde byla velká (kolem 20lezců), ale díky různorodosti obtížnosti cest si každý najde tu svoji a my jsme přelezli bez větších problémů cesty Spálená zem, Cesta pro Moniku, Dunivý hrom, Prašivej kojot, Poslední výstřel, Bobři, Little Bighorn, Ježibaba, které můžeme všem  doporučit.

dsc_0020.jpg

  Co vím, tak průvodce(bez nákresů) je zatím na Lezci.cz a na webu ČHS v databázi Skály ČR. Marťan slíbil dodat potřebné nákresy cest, protože výstupy jsou blízko sebe a identifikace podle starých nápisů na skále je krapet složitější. Dobrá je helma, protože občas z horních partií něco padá. Jirka je také keškař a tak došlo i na odlovení zdejší keše Černá skála(GCX0D1) s pěknou vyhlídkou na hřeben Brd.

    Tato skála má všechny předpoklady se stát hojně navštěvovanou pro svoji dobrou dostupnost, perfektní odjištěnost cest i různorodou obtížnost, kdy si přijdou na své, jak začátečníci tak i výkonnostní lezci. Všem doporučejeme to vyzkoušet, dáváme ***, díky.

                                                                                                                           účastníci lezení Dan, Jirka a Venca Obrazek

 

Náhledy fotografií ze složky Černá skála u Řevnic 2015

Komentáře

Přehled komentářů

Venca - I horolezec se musí stále vzdělávat

Ne, že by to bylo až tak důležité pro lezení na Černé skále, ale opravuji název horniny z které je tvořena. Její název je diabas.

martan - nedojdou

Dík :) A nebojte se, skal je tu ještě asi milión :D