Jdi na obsah Jdi na menu

 Mělo to být podzimní skalní lezení ve Slovenských velehorách, takové jako v září 2000 (spolu Kamzík, Jogín, Venca a Honza), ale příroda rozhodla jinak a byla nutná korekce našich lezeckých plánů, ale i tak se něco přelezlo a stálo to za to. Další z pádných důvodů se sem vracet.

zimni-scenerie.jpg

Příprava na tuto horolezeckou akci byla z mého pohledu krátká, ale vše potřebné lze dnes zařídit bez běhání pomocí internetu (pojištění na zásah HS, ubytování, cestu...) a z matroše jsme si půjčili jen druhou sadu friendů, jinak vše z vlastních zdrojů. Vzhledem ke své současné vytrvalosti jsem chtěl držet váhový limit batohu kolem 20kg, nepodařilo se, ale Dan na tom byl podobně. Doprava se konala nočním rychlíkem R441 Excelsior s lehátkem do Štrby(zpáteční za 52EUR/osoba), zubačkou na Štrbské pleso(1EUR) a pak už jen nějakých 920 výškových metrů s pořádnými popelnicemi na chatu pod Rysmi k Viktorovi.

stitched_002.jpg

Chata pod Rysmi je 13let po pádu ničivé laviny, 3 roky se prováděla její generární oprava a rok už slouží spokojeně veřejnosti, z venku působí moderně, ale uvnitř je i díky překrásné kachlové peci útulno, vše voní novotou a obsluha je příjemná. Měli jsme zajištěny 4noci (na průkaz ČHS s 50%slevou) s raňajkami. Nástup na chatu probíhal za neustálého mrholení a nahoře nad řetězy už mírně sněžilo, takže hezké přivítání.

dsc_7540.jpg

Na chatě není signál GSM, takže je nutné vystoupat dalších 150 výškových metrů do sedla Váhy, kde už lze komunikovat s civilizací. Podle předpovědi mělo v úterý sněžit a opravdu něco napadlo, foukalo a viditelnost na pár metrů a ten den jsme byli pravděpodobně jediní, kteří dali turistické Rysy(2503m). Místní keška odolala.

dsc_7583.jpg

  Ve středu se vše obrátilo, nádherný rozbřesk, nebe jako modrý plech, teplo a tak se vyrazilo lézt. Dan si užil opravdového tatranského lezení - padající sněhové lavinky, nejištěné úseky, táhnoucí lano, zasněžené police a nejvíce intenzivního sprchování z tajícího sněhu v nepříjemném komíně!

dsc_7591.jpg

 Další den jsme vylezli 6mixových délek(stř.) po hřebeni Tažkého štítu, jištění pomocí friendů, smyčkami, velká pohodovka a když se odpoledne natáhla nízká oblačnost, tak jsme se stejnou cestou vraceli. Na chatě jsme dostali od místních tip na lezení sportovního charakteru na Galérii Ostrvy nad Symbolickým cintorínem, Levá věža, Z-stěna, cesta Pavlín-Kráčalík V+, jenže prší, takže někdy přístě. Poslední den jsme absolvovali tatranskou Tour de Beer - Zubr na Rysech(3EUR), Majláthova chata(1,8EUR), Šariš na chatě na Popradským a Kozel ve Štrbě(0,8EUR).

peklo-prichazi.jpg

  Celá horolezecká akce probíhala v mezích rizika lezení při zhoršených podmínkách ve velehorách, sice padlo pár nepublikovatelných slov při lezení, ale vše nakonec zvládnuto a ztráty jen materiální a minimální a tak to má být.  

dsc_7526w.jpg

                                                                                                                                 účastníci Dan a VencaObrazek

 

Náhledy fotografií ze složky Vysoké Tatry 2014