Jdi na obsah Jdi na menu
                              Ahoj přátelé !!         
               V sobotu jsem navštívil pro mě novou oblast Přílepskou skálu, kterou mi doporučila má nová kamarádka a spolulezkyně Petra z Rakovníka. Některým lezcům z našeho klubu je tato oblast již známá a párkrát se zde už lezlo. Jedná se o bývalý pískovcový lom nedaleko Rakovníka u obce Přílepy, materiál je hodně tvrdý a neplatí na něj pískovcová pravidla, takže se tu "máguje" jako o život. V sobotu 19.4. ráno beru auto, nabírám začínající lezce Filipa a Jirku a vyrážíme směr Přílepy. Velikonoční Prahou jsem proletěl v rekordním čase a za hodinku jsem na místě. Už při příjezdu vím, že tahle návštěva bude stát za to !

dsc07671.jpg

                             Je to opravdu krásné klidné místo v závětří a stěnou situovanou na jihovýchod, takže zima a vlhko tu nehrozí. Na připravené ohniště si doporučuji přibalit buřtíky ;). Po převlíknutí na sebe navléknu matroš a chopím se průvodce, zorientuju se na skále a vrháme se do sektoru Big Wall kde si dáváme cesty - Průkopnická IV+, Pohádková V, Přílepský travers V, Odštěp V, Dobré časy VII (kde vzpomínám na Andreje a jeho malíček). Po krátké pauze ještě jdeme do sektoru Galerie kde přelézáme cesty - Seznamovací IV, Po hraně zleva V, Po hraně zprava V+, Koutová V, č.47 V+, č.48 V+, č.49 III.

dsc07678.jpg                

               Tuto oblast bych ohodnotil na krásných 90% - autem se člověk dostane až ke skále, hospoda v Přílepech, ohniště, klid, možnost přenocovat, skála ideální jak pro začátečníka, tak i pro "práskače", jen někdy možná to jištění je tu někdy daleko od sebe, ale vždy se to dá hodit s horním. Krásná oblast kde mi chybí jen delší cesty. Určitě doporučuju navštívit ;)
 
                                                                                                                                                                                         Napsal Láca
 

Náhledy fotografií ze složky Přílepská skála 2014

Komentáře

Přehled komentářů

člen OVK Praha a Střední Čechy - Lezení na Přílepské skále

Jedna faktická připomínka pro všechny lezce týkající se pravidel lezení na Přílepské skále. Skutečnost je taková, že se zde hojně používá magnezium, což je vidět na skále na první pohled. Neplatí zde pískovcová pravidla pro lezení, to souhlasí, ale Přílepská skála je od roku 2001 na seznamu maloplošných chráněných území(PP) a v návštěvním řádu bylo doslovně uvedeno - Provozování horolezecké činnosti není povoleno.....je zakázáno používat jakékoli chemické chemické prostředky např.magnézium. Lezecký útvar Přílepská skála spadá do kompetence OVK Praha a Střední Čechy a pamatuji si, že problematiku provozování lezení jsme na schůzích také řešili i se správcem oblasti. Ze strany ČHS byla podána žádost(vyjímka z ochrany) na zřizovatele PP Přílepská skála tj. na Krajský úřad Středočeského kraje (odbor životního prostředí), proběhlo správní řízení a byl vystaveno rozhodnutí(z 21.9.2011) v kterém je povolena horolezecká činnost v PP Přílepská skála, ale se zákazem používání magnezia. Toto je současný právní vztah mezi horolezci a ochranáři zde, takže pozor s tím "mágováním o život". Veškeré informace jsou na webu Skalní oblasti ČR a ukazují na tomto případě důležitost fungování ČHS v jednání s ochranáři, kdy jedinec nemá žádnou šanci na prosazení lezení v těchto chráněných územích.